i

Waterhardheid Zwammerdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Zwammerdam ligt in de buurt van 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Zwammerdam is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Zwammerdam is een kleine woonplaats met 1.910 inwoners. Zwammerdam bevindt zich in de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zwammerdam

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douche accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Zwammerdam objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Zwammerdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zwammerdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Zwammerdam?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwammerdam is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.