i

Waterhardheid Zwammerdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zwammerdam kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Zwammerdam telt 1.910 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zwammerdam bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Zwammerdam

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Zwammerdam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Zwammerdam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zwammerdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zwammerdam?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwammerdam is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.