i

Waterhardheid Zwartewaal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Zwartewaal minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Zwartewaal is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Zwartewaal biedt plaats aan 1.875 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zwartewaal bevindt zich in de gemeente Brielle. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Zwartewaal

Men kan hardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Zwartewaal objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Zwartewaal**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zwartewaal

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zwartewaal?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwartewaal is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.