i

Waterhardheid Zwartewaal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Zwartewaal kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Zwartewaal telt 1.875 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Zwartewaal is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Brielle.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Zwartewaal

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Zwartewaal waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Zwartewaal**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Zwartewaal

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Zwartewaal?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zwartewaal is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.