Calcium of magnesium in drinkwater

Is calcium of magnesium nodig in drinkwater?

Noch de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima op in verband met de hardheid van ons drinkwater. De huidige Europese Drinkwaterrichtlijn 98/83/EG van 1998 betreffende het water voor menselijke consumptie bevat geen enkele verwijzing meer naar de hardheid, het calcium- of het magnesiumgehalte. Een evenwichtige voeding levert immers voldoende calcium en magnesium.

Calcium halen we uit:

  • melk en afgeleide producten
  • boter- kaas- andere zuivelproducten en tal van voedingsmiddelen
  • gedroogde groenten en fruit
  • chocolade
  • vette vissoorten en zeevruchten
  • orgaanvlees
  • volkorenbrood

Magnesium halen we vooral uit:

  • brood
  • graanproducten
  • groente
  • melk en afgeleide prducten
  • vlees

Daarom ook kunnen we stellen dat een waterontharder geen voor ons dieet essentiële mineralen uit ons water verwijdert. Ze worden met een waterontharder wel degelijk uit het water gehaald maar dat speelt als leverancier van deze mineralen nauwelijks een rol. Lees hier ook of het drinken van zacht water ongezond is.

Het RIVM [1] stelt dat het aandeel van leidingwater (Nevo code 1885 [2]) in een gemiddeld Nederlands dieet voor calcium 5% en voor magnesium 3,3% is. Als bron van calcium en magnesium is het dus praktisch verwaarloosbaar.

 

[1] Van Rossum, C.T.M., Heidi P. Fransen, Janneke Verkaik-Kloosterman, Elly J.M. Buurma-Rethans, Marga C. Ocké, 2011. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010 (No. 350050006/2011). 2010| Part 8-B Sources (NEVO-codes) of minerals | Version 2| 25/2255. RIVM National Institute for Public Health and the Environment.

[2] Online te raadplegen via https://nevo-online.rivm.nl

Wij scoren een 9.8 op een
totaal van 1710 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Kiyoh.nl