1. Home
  2. Zacht water
  3. Schoonmaaktips bij gebruik zacht water?

Schoonmaaktips bij gebruik zacht water?

Schoonmaaktips

Wanneer u dan een AquaCell heeft die alle kalkaanslag-vormende deeltjes uit het water haalt dan is het belangrijk om uw schoonmaakgedrag hierop aan te passen, omdat zacht water een aantal ingrijpend andere eigenschappen heeft wanneer het aankomt op schoonmaken. Hierbij een aantal schoonmaaktips:

1. Gebruik geen antikalkmiddelen meer! Wellicht ten overvloede maar misschien komt u in de verleiding om uit gewoonte de bestaande kalkaanslag op deze manier te verwijderen. We raden aan om dit niet te doen omdat agressieve ontkalkers meer slecht dan goed doen. Geduld! Bestaande kalkaanslag lost weer op door alleen maar zacht water te gaan gebruiken. Als u hier niet op kunt wachten dan adviseren we om de bestaande aanslag weg te poetsen met schoonmaakazijn omdat dit de meest milde methode van ontkalken is.

2. Halveer het gebruik van wasmiddel, en stel de temperatuur van uw wasprogramma’s bij naar beneden. Het verwijderen van kalk uit het water is namelijk veel effectiever in de strijd tegen vlekken en vuil dan het verhogen van de dosering wasmiddel en het verhogen van de temperatuur van het wasprogramma, zo luidt de conclusie van een groot Amerikaans onderzoek [1]. Het omgekeerde geldt dus wanneer u de wasmachine met zacht water vult. Wij adviseren om het gebruik van wasmiddelen te halveren. Doet u dit niet, dan bestaat er een kans dat uw wasmachine overloopt of zelfs helemaal op tilt slaat van de schuimvorming. Bovendien is het onnodige belasting van het milieu en verspilling van uw geld om meer dan gebruiken dan nodig, nietwaar? Hier leest u meer over de besparingen van zacht water.

3. Gebruik uitsluitend vaatwaspoeder in uw vaatwasser, dure vaatwasblokjes zijn overbodig. Die bevatten namelijk waterverzachter (zout) en glansspoelmiddel, en die heb je niet meer nodig met kalkvrij water. Daarbij komt dat de blokjes helemaal niet te doseren zijn. Want de dosering van de vaatwasser kan worden gehalveerd net als in de wasmachine. Voor een gemiddeld vuile vaat adviseren wij een theelepeltje ouderwets vaatwaspoeder.

4. Halveer het gebruik van zeep, shampoo, scheerschuim, badschuim en schoonmaakmiddelen om te beginnen. Wanneer dat goed gaat dan kunt u zelfs verder terug in de dosering. Vlak na aanschaf van uw AquaCell zult u direct merken dat zelfs een klein druppeltje zeep of shampoo een heel ander resultaat geeft omdat u hiermee voldoende lijkt te hebben gebruikt. En dat is simpelweg zo. Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water.

5. Gebruik groene zeep! Ouderwets wordt nieuwerwets met zacht water. Groene zeep en zacht water combineren erg goed en zijn erg milieuvriendelijk voor bijna al het schoonmaakwerk in en om het huis.

6. Auto’s wassen met zacht water is ideaal. De mooiste manier om dit te doen is met een hogedrukreiniger en een zeepreservoir dat je kunt instellen. Bekijk de video hierboven voor een impressie.

7. Lees voor het wassen van uw ramen dit artikel

NB! Apparaten zoals de vaatwasser of het koffiezetapparaat zullen meldingen geven dat ze ontkalkt moeten worden. Deze meldingen kunt u negeren maar nog beter is om ze ‘uit‘ te zetten als dat mogelijk is. Bekijkt u hiervoor de betreffende handleiding.

 

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

AquaCell is een product van Aquacombi