1. Home
  2. Artikelen
  3. Zacht water Evides bevat nog kalk

Zacht water Evides bevat nog kalk

Warmte element

Begin vorige maand meldde Omroep Zeeland dat het Zeeuwse drinkwaterbedrijf Evides binnen twee jaar overal in Zeeland zacht water gaat leveren. Aquacombi, de grootste leverancier van waterontharders in Nederland, wijst er op dat straks het zachtere water nog steeds kalk zal bevatten. Bij een huishouden van vier personen gaat er dan nog steeds 23 kilo kalk per jaar door de waterleiding, stelt het bedrijf.

Evides is een van de laatste drinkwaterbedrijven in Nederland dat probeert het drinkwater zo zacht mogelijk te maken. Het plan is om in heel Zeeland water van 7,9 DH te leveren. DH ("Duitse Hardheid") is een graadmeter voor de hoeveelheid kalk in het water, 1 DH staat voor 17,8 gram kalk in 1 kubieke meter water. Een doorsnee gezin met 2 kinderen gebruikt per jaar (volgens het NIBUD) 163 kubieke meter water wat betekent dat er bij 7,9 DH nog altijd 23 kilo kalk door de waterleiding gaat. Ook het zachte water van Evides zal dus nog steeds ontkalkt moeten worden.

Kalk lost op in water maar slaat neer wanneer het water verdampt of verwarmd wordt. Daardoor is kalkhoudend drinkwater schadelijk voor boilers en andere apparaten die water verwarmen. Het verwarmen kost ook meer energie doordat de kalkaanslag telkens opnieuw mee verwarmd moet worden om de gewenste temperatuur te krijgen. Kalkhoudend water geeft een grijze aanslag op kranen en tegels, op ramen na een wasbeurt en op de carrosserie van een auto wanneer na het wassen niet goed wordt gezeemd en gedroogd.

Ook een hinderlijke eigenschap van kalkhoudend water is dat vuil er minder goed in oplost. Je hebt dus veel meer zeep of wasmiddel nodig bij wassen en schoonmaken dan wanneer je water zonder kalk gebruikt. Water zonder kalk is daardoor ook milieuvriendelijker want het voorkomt de vorming van kalkzeep en dat bespaart kosten bij de rioolwaterzuivering.

"Als drinkwaterbedrijf Evides nu overal zacht water gaat leveren, wil dat niet zeggen dat daarmee de Zeeuwse huisvrouwen en huismannen van de kalkproblemen zijn verlost", zegt Aquacombi directeur Gerrit Dijkstra. "Het zal alleen wat langer duren voordat bijvoorbeeld de boiler vervangen moet worden of het koffiezetapparaat moet worden ontkalkt. Alleen wie een goede waterontharder installeert heeft de voordelen van water zonder kalk."

Aquacombi is leverancier van de AquaCell, een waterontharder die kalkvrij water levert zonder gevaar voor waterleidingen of volksgezondheid.

 

AquaCell is een product van Aquacombi