1. Home
  2. Artikelen
  3. Energie besparen met waterontharders

Energie besparen met waterontharders

Energie besparen met waterontharders

Een van de manieren om in het huishouden energie te besparen is een waterontharder installeren. Dat is de uitkomst van een uitvoerig onderzoek door het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksbureau Batelle Institute. In boilers en geisers kan de besparing tot bijna 50% oplopen. Alle onderzochte apparatuur, van douchekoppen tot vaatwassers, bleef als fabrieksnieuw functioneren op zacht water.

De Amerikaanse studie [1] is gedaan in opdracht van de Water Quality Research Foundation*. Volgens het Amerikaanse onderzoek kan als gevolg van hard water de efficiency van gas- of elektrische boilers met wel 48% teruglopen. Boilers die voorzien werden van onthard water behielden hun oorspronkelijke prestatievermogen. Voor geisers en cv-installaties met warmwatervoorziening gelden soortgelijke uitkomsten. In het onderzoek raakten sommige apparaten al na anderhalf jaar compleet verstopt door kalkaanslag. Onthard water bleek tot tientallen procenten energiekosten te besparen, vergeleken met hard water.

Kalkaanslag heeft prima isolerende eigenschappen. Helaas, geen voordeel wanneer u energie wilt besparen. Zo heeft een warmtewisselaars bij een minieme afzetting van kalk al een flink rendementsverlies. Dit geldt overigens voor alle apparaten die in aanraking komen met water, zoals de wasmachine, vaatwasser, boilers, geiser en waterkoker.

Rendementsverlies kalkafzetting

In Amerika is de gemiddelde waterhardheid overigens een stuk hoger dan in Nederland. Vertaald naar de Nederlandse situatie (met een gemiddelde waterhardheid van 8 dH**) wordt er door waterontharding 5,4% bespaard op gasverbruik in uw CV. Daarnaast is het vlek-verwijderend vermogen van zeepproducten in de (vaat)wasser bij gebruik van zacht water vele malen hoger, bij een veel lagere dosering van (vaat)waspoeder en het wasprogramma op een lagere temperatuur. Dat laatste betekent dat de vaatwasser en de wasmachine bij gebruik van zacht water op een lagere temperatuur kunnen worden gedraaid tegen een beter wasresultaat. Volgens Milieu Centraal kan dit wassen op een lagere temperatuur 40% stroom besparen bij het draaien van een was [3][4], en 26% besparen bij het draaien van een vaatwas [2]. 

In dit artikel berekenen we voor u wat een gemiddeld huishouden (4 personen) bij een gemiddelde inkomende waterhardheid van 8 dH geldelijk kan besparen bij gebruik van zacht water. Naast de hier genoemde energiebesparingen leest u daar dat u ook fors kunt beparen op zeep en wasmiddelen en het onderhoud van uw CV. Daarnaast kunt u via dit formulier berekenen hoeveel u persoonlijk kunt besparen gegeven de grootte van uw huishouden en uw inkomende waterhardheid. 

* De Water Quality Research Foundation is een non-profit organisatie die voorlichting geeft over wateronderwerpen en die vakmensen traint en certificeert.

** Berekend op basis van de bij ons bekende waterhardheden. 

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

AquaCell is een product van Aquacombi