1. Home
  2. Ontkalken
  3. Werkt schoonmaakazijn tegen kalkaanslag?

Werkt schoonmaakazijn tegen kalkaanslag?

Werkt schoonmaakazijn tegen kalkaanslag?

Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.

De zuurtegraad is overigens ook een van de nadelen van schoonmaakazijn. Na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn een penetrante geur heeft. Tot slot is het slechts een tijdelijk oplossing tegen kalkaanslag: eens in de zoveel tijd moet er opnieuw worden ontkalkt.

Afhankelijk van de waterhardheid vormt zich immers na het schoonmaken wederom een laag kalkaanslag. Het water in Rotterdam kenmerkt zich bijvoorbeeld door een waterhardheid van ongeveer 8,50 dH. Dit water is behoorlijk hard. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 8,50 dH x 17,8 = 151,30 gram kalkaanslag per m3 water.

Met deze waterhardheid zal een nieuwe laag kalkaanslag binnen dagen weer zichtbaar worden.

Hier leest u hoe u het beste te werk kunt gaan indien u schoonmaakazijn inzet tegen kalkaanslag

  1. Dompel kleine(re) onderdelen in een bad van schoonmaakazijn. Laat het desnoods enkele uren staan wanneer de kalkaanslag hardnekkig is.
  2. Maak een doek of stuk papier vochtig met schoonmaakazijn en wikkel of leg het om of op het verkalkte onderdeel
  3. Koffiezetapparaten kunnen gespoeld worden met azijn maar de boilers worden op den duur aangetast
  4. Spuit tegels en voegen in met een klantenspuit en laat de azijn intrekken

AquaCell is een product van Aquacombi