i

Waterhardheid Babyloniënbroek

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het kraanwater in Babyloniënbroek. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Babyloniënbroek telt 410 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Babyloniënbroek hoort bij de gemeente Aalburg. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid indicator

Kaart van place+Babyloniënbroek+Aalburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jam van schaijk - Heesch
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Babyloniënbroek

De beleving van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Babyloniënbroek objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Babyloniënbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Babyloniënbroek

Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Babyloniënbroek?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Babyloniënbroek is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.