i

Waterhardheid Barendrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Barendrecht minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Barendrecht is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Barendrecht telt 47.375 inwonenden. Dit is een gemiddeld grote woonplaats. Barendrecht hoort bij de gemeente Barendrecht. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Barendrecht

De waarneming van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Barendrecht waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Barendrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Barendrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Barendrecht?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Barendrecht is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.