i

Waterhardheid Barendrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Barendrecht heeft een waterhardheid van minimaal 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Barendrecht biedt plaats aan 47.375 inwonenden. Het is een aardig grote woonplaats. Barendrecht is onderdeel van de gemeente Barendrecht. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Barendrecht

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Barendrecht objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Barendrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Barendrecht

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Barendrecht?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Barendrecht is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.