i

Waterhardheid Bosch en Duin

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  HOOGSTE: 6,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Bosch en Duin heeft een minimale waterhardheid van 5,50 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Bosch en Duin is 6,60 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Bosch en Duin biedt plaats aan 1.760 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Bosch en Duin hoort bij de gemeente Zeist. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Bosch en Duin

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 5,50 dH "normaal" vinden en het boenen van de douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water van 5,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Bosch en Duin waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,50 Duitse graden in Bosch en Duin**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bosch en Duin

Rekensom voor 5,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Bosch en Duin?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bosch en Duin is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 5,50 naar 0 dH terug te brengen.