i

Waterhardheid Bosch en Duin

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  HOOGSTE: 6,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,50 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Bosch en Duin. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk per kuub water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Bosch en Duin is 6,60 dH. Dit is tamelijk hard water.

Bosch en Duin is een kleine woonplaats met 1.760 inwoners. Bosch en Duin bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Bosch en Duin+Zeist

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Thea - Driebergen-Rijsenburg
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Bosch en Duin

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,50 dH "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Bosch en Duin waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 5,50 Duitse graden in Bosch en Duin**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bosch en Duin

Rekensom voor 5,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bosch en Duin?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bosch en Duin is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.