i

Waterhardheid Bunschoten-Spakenburg

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Bunschoten-Spakenburg ligt rond de 5,90 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Bunschoten-Spakenburg is een relatief kleine woonplaats met 19.460 inwonenden. Bunschoten-Spakenburg is onderdeel van de gemeente Bunschoten. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Bunschoten-Spakenburg

De betekenis van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 5,90 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Bunschoten-Spakenburg waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,90 dH in Bunschoten-Spakenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bunschoten-Spakenburg

Calculatie voor 5,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Bunschoten-Spakenburg?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunschoten-Spakenburg is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.