i

Waterhardheid Bunschoten-Spakenburg

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Bunschoten-Spakenburg bedraagt ongeveer 5,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Bunschoten-Spakenburg is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Bunschoten-Spakenburg is een vrij kleine woonplaats met 19.460 inwonenden. Bunschoten-Spakenburg ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Bunschoten.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Bunschoten-Spakenburg

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Bunschoten-Spakenburg objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 5,90 dH in Bunschoten-Spakenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Bunschoten-Spakenburg

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bunschoten-Spakenburg?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunschoten-Spakenburg is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.