i

Waterhardheid De Cocksdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in De Cocksdorp. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

De Cocksdorp is een kleine woonplaats met 1.195 inwoners. De Cocksdorp bevindt zich in de gemeente Texel. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater De Cocksdorp

De ontvangst van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid De Cocksdorp waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in De Cocksdorp**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid De Cocksdorp

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in De Cocksdorp?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Cocksdorp is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.