i

Waterhardheid De Cocksdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in De Cocksdorp ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in De Cocksdorp is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

De Cocksdorp is een kleine woonplaats met 1.195 inwoners. De Cocksdorp is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water De Cocksdorp

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid De Cocksdorp waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in De Cocksdorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water De Cocksdorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in De Cocksdorp?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Cocksdorp is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.