i

Waterhardheid De Koog

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in De Koog. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

De Koog is een kleine woonplaats met 1.340 inwonenden. De Koog hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water De Koog

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid De Koog waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in De Koog**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Koog

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in De Koog?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Koog is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.