i

Waterhardheid De Koog

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in De Koog is om en nabij de 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in De Koog is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

De Koog is een kleine woonplaats met 1.340 inwoners. De Koog is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater De Koog

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid De Koog objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in De Koog**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid De Koog

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in De Koog?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Koog is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.