i

Waterhardheid Deil

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Deil is om en nabij de 7,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Deil is 9,20 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Deil is een zeer kleine woonplaats met 2.130 inwonenden. Deil ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Deil+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jerfie - Meteren
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Deil

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de tegels dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Deil objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 Duitse graden in Deil**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Deil

Becijfering voor 7,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Deil?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Deil is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 7,00 naar 0 dH te reduceren.