i

Waterhardheid Deil

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Deil ligt rond de 7,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Deil biedt plaats aan 2.130 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Deil is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Deil

Iemand kan een waterhardheid van 7,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Deil waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 dH in Deil**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Deil

Calculatie voor 7,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Deil?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Deil is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.