i

Waterhardheid Ellewoutsdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Ellewoutsdijk bedraagt ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Ellewoutsdijk telt 385 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ellewoutsdijk maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Ellewoutsdijk

De waarneming van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Ellewoutsdijk waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Ellewoutsdijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ellewoutsdijk

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ellewoutsdijk?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ellewoutsdijk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.