i

Waterhardheid Ellewoutsdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Ellewoutsdijk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Ellewoutsdijk is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Ellewoutsdijk telt 385 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ellewoutsdijk is onderdeel van de gemeente Borsele. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Ellewoutsdijk

De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de douche aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ellewoutsdijk objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Ellewoutsdijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ellewoutsdijk

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ellewoutsdijk?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ellewoutsdijk is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.