i

Waterhardheid gemeente Nijkerk, Gelderland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De grootste waterhardheid van alle plaatsen in de gemeentelijke agglomeratie Nijkerk komt op 6,00 Duitse graden en komt voor in Nijkerk. Door 5,90 dH is de waterhardheid van drinkwater in Hoevelaken het laagst. De waterhardheid zal mogelijk voor iedere regio beduidend verschillen en soms ook wijzigen na verloop van tijd.

Nijkerk is een redelijk grote gemeente bestaand uit 3 steden en dorpen. Nijkerk maakt deel uit van de provincie Gelderland.

Verder op deze pagina ziet u een index van woonplaatsen in Nijkerk om de hardheid van het water ter plekke te controleren.

Top 3 plaatsen in Nijkerk

Berekening hardheid kraanwater in de gemeente Nijkerk

1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is.

Becijfering voor 5,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Waterhardheid per plaats in Nijkerk

De grootste plaats in Nijkerk is Nijkerk met precies 27.835 inwonenden. De waterhardheid ter plekke is door de bank genomen 6,00 dH. Vervolgens komt Hoevelaken met een inwonertal van 9.095 bewoners. De waterhardheid hier is door de bank genomen 5,90 dH. De top 3 wordt gecompleteerd door Nijkerkerveen met 3.420 inwoners en een hardheid van 6,00 dH.

De kleinste plaats is Nijkerkerveen met precies 3.420 bewoners. Hier is de waterhardheid 6,00 dH.

Meten van de waterhardheid in Nijkerk

Op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is een persoonlijke waardering. Vast staat dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte)*.

* Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in deze vastgestelde maateenheid.