i

Waterhardheid Heemskerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Heemskerk bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Heemskerk is een naar verhouding grote woonplaats met 39.110 inwonenden. Heemskerk maakt deel uit van de gemeente Heemskerk. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Heemskerk

De indruk van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Heemskerk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Heemskerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Heemskerk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Heemskerk?

Iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heemskerk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.