i

Waterhardheid Heemskerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Heemskerk minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Heemskerk is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Heemskerk is een naar verhouding grote woonplaats met 39.110 inwonenden. Heemskerk is onderdeel van de gemeente Heemskerk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Heemskerk

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Heemskerk waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Heemskerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heemskerk

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Heemskerk?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heemskerk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.