i

Waterhardheid Hensbroek

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het water in Hensbroek minimaal. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Hensbroek is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Hensbroek biedt plaats aan 1.635 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Hensbroek ligt in de gemeente Koggenland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Hensbroek

Iemand kan waterhardheid van 10,36 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Hensbroek waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 dH in Hensbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hensbroek

Calculatie voor 10,36 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hensbroek?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hensbroek is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 dH te reduceren.