i

Waterhardheid Hensbroek

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het leidingwater in Hensbroek. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hensbroek is een kleine woonplaats met 1.635 inwonenden. Hensbroek hoort bij de gemeente Koggenland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Hensbroek

U kunt hardheid van 10,36 dH "prima" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Hensbroek waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 10,36 dH in Hensbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hensbroek

Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hensbroek?

Een ieder beleeft onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in oorden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hensbroek is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te reduceren.