i

Waterhardheid Hillegom

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Hillegom heeft een waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hillegom is een vrij kleine woonplaats met 20.860 inwonenden. Hillegom bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hillegom.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hillegom

Mensen kunnen hardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Hillegom objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Hillegom**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hillegom

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Hillegom?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hillegom is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.