i

Waterhardheid Hillegom

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Hillegom heeft een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Hillegom is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Hillegom is een vrij kleine woonplaats met 20.860 inwoners. Hillegom ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hillegom.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Hillegom

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Hillegom waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Hillegom**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hillegom

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hillegom?

Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hillegom is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.