i

Waterhardheid Hilversum

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Hilversum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Hilversum is 0,00 dH. Dit is te kwalificeren als water.

Hilversum maakt deel uit van de top 50 steden in Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats met 86.010 inwonenden. Hilversum ligt in de gemeente Hilversum. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Kaart van place+Hilversum+Hilversum

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Verweij - Hilversum
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Hilversum

U kunt hardheid van 7,10 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Hilversum objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,10 Duitse graden in Hilversum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hilversum

Rekensom voor 7,10 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hilversum?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hilversum is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,10 naar 0 dH te reduceren.