i

Waterhardheid Hilversum

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Hilversum. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Hilversum telt 86.010 inwoners. Het hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats. Hilversum bevindt zich in de gemeente Hilversum. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hilversum

De indruk van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de douche aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Hilversum waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,10 dH in Hilversum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hilversum

Rekensom voor 7,10 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Hilversum?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hilversum is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden terug te brengen.