i

Waterhardheid Kerk-Avezaath

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Kerk-Avezaath is 4,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Kerk-Avezaath is 11,50 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Kerk-Avezaath telt 1.380 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kerk-Avezaath ligt in de gemeente Buren. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Kerk-Avezaath+Buren

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ton en Ada Reijman - Asch
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kerk-Avezaath

Men kan een waterhardheid van 4,90 dH "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Kerk-Avezaath waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 Duitse graden in Kerk-Avezaath**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kerk-Avezaath

Becijfering voor 4,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Kerk-Avezaath?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kerk-Avezaath is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.