i

Waterhardheid Kerk-Avezaath

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Kerk-Avezaath. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Kerk-Avezaath is een erg kleine woonplaats met 1.380 inwonenden. Kerk-Avezaath ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Kerk-Avezaath

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,90 dH "prima" vinden en dus het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Kerk-Avezaath waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,90 dH in Kerk-Avezaath**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kerk-Avezaath

Calculatie voor 4,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Kerk-Avezaath?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kerk-Avezaath is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,90 naar 0 dH te reduceren.