i

Waterhardheid Kesteren

 • Zacht
  0
 • 4.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,80 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Kesteren minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Kesteren is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Kesteren telt 5.250 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Kesteren bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Kesteren+Neder-Betuwe

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Klaas - Hattem
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kesteren

Men kan een hardheid van 4,80 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,80 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Kesteren objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,80 Duitse graden in Kesteren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kesteren

Berekening voor 4,80 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kesteren?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kesteren is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.