i

Waterhardheid Kesteren

 • Zacht
  0
 • 4.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Kesteren kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 4,80 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kesteren biedt plaats aan 5.250 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kesteren bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kesteren

De indruk van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,80 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douche voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water van 4,80 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Kesteren waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,80 Duitse graden in Kesteren**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kesteren

Rekensom voor 4,80 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Kesteren?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kesteren is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,80 naar 0 dH terug te brengen.