i

Waterhardheid Kortenhoef

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Kortenhoef. Dit is tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Kortenhoef biedt plaats aan 6.745 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kortenhoef ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Kortenhoef

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Kortenhoef objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Kortenhoef**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kortenhoef

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Kortenhoef?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kortenhoef is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.