i

Waterhardheid Krimpen aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Krimpen aan den IJssel. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Krimpen aan den IJssel telt 28.860 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Krimpen aan den IJssel bevindt zich in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Krimpen aan den IJssel

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Krimpen aan den IJssel objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Krimpen aan den IJssel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Krimpen aan den IJssel

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Krimpen aan den IJssel?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Krimpen aan den IJssel is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.