i

Waterhardheid Krimpen aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Krimpen aan den IJssel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Krimpen aan den IJssel is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Krimpen aan den IJssel is een betrekkelijk kleine woonplaats met 28.860 inwonenden. Krimpen aan den IJssel is onderdeel van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Krimpen aan den IJssel

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Krimpen aan den IJssel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Krimpen aan den IJssel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Krimpen aan den IJssel

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Krimpen aan den IJssel?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Krimpen aan den IJssel is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.