i

Waterhardheid Kudelstaart

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Kudelstaart. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Kudelstaart telt 9.000 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kudelstaart maakt deel uit van de gemeente Aalsmeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Kudelstaart

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Kudelstaart objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Kudelstaart**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kudelstaart

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Kudelstaart?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kudelstaart is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.