i

Waterhardheid Kudelstaart

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Kudelstaart. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Kudelstaart is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Kudelstaart is een erg kleine woonplaats met 9.000 inwonenden. Kudelstaart is onderdeel van de gemeente Aalsmeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Kudelstaart

De waarneming van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douche dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Kudelstaart objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Kudelstaart**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kudelstaart

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kudelstaart?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kudelstaart is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.