i

Waterhardheid Limmen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Limmen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Limmen is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Limmen is een kleine woonplaats met 6.845 inwonenden. Limmen ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Castricum.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Limmen

De beleving van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden en het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Limmen objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Limmen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Limmen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Limmen?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Limmen is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.