i

Waterhardheid Limmen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Limmen ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Limmen is een kleine woonplaats met 6.845 inwonenden. Limmen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Castricum.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Limmen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het boenen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Limmen objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Limmen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Limmen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Limmen?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Limmen is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.