i

Waterhardheid Meteren

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Meteren heeft een waterhardheid van 7,10 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Meteren is een kleine woonplaats met 3.770 inwoners. Meteren hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid normering

Kaart van place+Meteren+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jerfie - Meteren
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Meteren

Iemand kan hardheid van 7,10 Duitse graden misschien "OK" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Meteren waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,10 Duitse graden in Meteren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Meteren

Rekensom voor 7,10 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Meteren?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Meteren is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.