i

Waterhardheid Nijkerkerveen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Nijkerkerveen heeft een waterhardheid van minimaal 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Nijkerkerveen biedt plaats aan 3.420 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Nijkerkerveen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijkerk.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nijkerkerveen

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nijkerkerveen waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Nijkerkerveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nijkerkerveen

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nijkerkerveen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nijkerkerveen is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.