i

Waterhardheid Noordwelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Noordwelle. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Noordwelle is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Noordwelle biedt plaats aan 320 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Noordwelle maakt deel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Noordwelle

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,38 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Noordwelle objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Noordwelle**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Noordwelle

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Noordwelle?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordwelle is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.