i

Waterhardheid Noordwelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Noordwelle. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Noordwelle is een erg kleine woonplaats met 320 inwoners. Noordwelle is onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Noordwelle+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Kloutsema - Scharendijke
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Noordwelle

De ontvangst van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Noordwelle waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Noordwelle**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Noordwelle

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Noordwelle?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordwelle is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.