i

Waterhardheid Rijswijk (NB)

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het water in Rijswijk (NB). Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Rijswijk (NB) telt 1.715 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Rijswijk (NB) hoort bij de gemeente Woudrichem. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Rijswijk (NB)

Men kan een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Rijswijk (NB) objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Rijswijk (NB)**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijswijk (NB)

Becijfering voor 10,36 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Rijswijk (NB)?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijswijk (NB) is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.