i

Waterhardheid Rijswijk (NB)

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Rijswijk (NB). Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Rijswijk (NB) biedt plaats aan 1.715 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Rijswijk (NB) is onderdeel van de gemeente Woudrichem. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Rijswijk (NB)

De perceptie van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Rijswijk (NB) objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 dH in Rijswijk (NB)**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rijswijk (NB)

Berekening voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Rijswijk (NB)?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijswijk (NB) is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te brengen.