i

Waterhardheid Ritthem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Ritthem is ongeveer 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Ritthem telt 540 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Ritthem hoort bij de gemeente Vlissingen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Ritthem

U kunt hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ritthem objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Ritthem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ritthem

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ritthem?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ritthem is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.