i

Waterhardheid Ritthem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Ritthem. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Ritthem is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Ritthem is een kleine woonplaats met 540 inwonenden. Ritthem maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Vlissingen.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ritthem

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 dH misschien "normaal" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Ritthem objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Ritthem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ritthem

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ritthem?

Een ieder ervaart zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ritthem is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.