i

Waterhardheid Roelofarendsveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Roelofarendsveen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Roelofarendsveen telt 7.400 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Roelofarendsveen ligt in de gemeente Kaag en Braassem. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Roelofarendsveen+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

R.A Wesselman - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Roelofarendsveen

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de kranen voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Roelofarendsveen objectief bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Roelofarendsveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Roelofarendsveen

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Roelofarendsveen?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Roelofarendsveen is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.