i

Waterhardheid Roelofarendsveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Roelofarendsveen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Roelofarendsveen is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Roelofarendsveen telt 7.400 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Roelofarendsveen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Roelofarendsveen

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "OK" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Roelofarendsveen waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Roelofarendsveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Roelofarendsveen

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Roelofarendsveen?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Roelofarendsveen is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.