i

Waterhardheid Strijensas

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Strijensas. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Strijensas biedt plaats aan 455 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Strijensas bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Strijen.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Strijensas

U kunt een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Strijensas objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Strijensas**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Strijensas

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Strijensas?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Strijensas is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.