i

Waterhardheid Strijensas

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Strijensas minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Strijensas is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Strijensas biedt plaats aan 455 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Strijensas is onderdeel van de gemeente Strijen. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Strijensas

Mensen kunnen hardheid van 4,98 dH "OK" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Strijensas waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Strijensas**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Strijensas

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Strijensas?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Strijensas is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.