i

Waterhardheid 't Goy

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in 't Goy kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

't Goy telt 620 inwoners. Het is een kleine woonplaats. 't Goy ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Houten.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater 't Goy

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,20 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid 't Goy waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,20 dH in 't Goy**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water 't Goy

Berekening voor 6,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in 't Goy?

Iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 't Goy is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 dH terug te dringen.