i

Waterhardheid 't Goy

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,20 dH. Zo hard is het drinkwater in 't Goy. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

't Goy telt 620 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. 't Goy is onderdeel van de gemeente Houten. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water 't Goy

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,20 dH "prima" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid 't Goy waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,20 dH in 't Goy**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water 't Goy

Becijfering voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in 't Goy?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 't Goy is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 dH terug te dringen.