i

Waterhardheid Tiel

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

11,40 dH. Zo hard is het leidingwater in Tiel minimaal. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Tiel is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Tiel biedt plaats aan 39.615 inwonenden. Dit is een vrij grote woonplaats. Tiel ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Tiel.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Tiel

De ervaring van een vastgestelde hardheid is nogal subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 11,40 dH "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 11,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Tiel objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 11,40 Duitse graden in Tiel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Tiel

Calculatie voor 11,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Tiel?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tiel is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.