i

Waterhardheid Tiel

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Tiel kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 11,40 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkvormende deeltjes.

Tiel telt 39.615 inwonenden. Dit is een aardig grote woonplaats. Tiel maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Tiel.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Tiel

De perceptie van een bepaalde hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 11,40 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 11,40 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Tiel waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 11,40 dH in Tiel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tiel

Calculatie voor 11,40 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Tiel?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tiel is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.