i

Waterhardheid Veere

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Veere minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Veere is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Veere is een kleine woonplaats met 1.620 inwonenden. Veere ligt in de gemeente Veere. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Veere

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,38 dH misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Veere waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,38 dH in Veere**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Veere

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Veere?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Veere is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.