i

Waterhardheid Vierpolders

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Vierpolders kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Vierpolders is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Vierpolders is een kleine woonplaats met 5.110 inwoners. Vierpolders ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Brielle.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Vierpolders+Brielle

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Hein - Vierpolders
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Vierpolders

Iemand kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Vierpolders waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Vierpolders**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vierpolders

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vierpolders?

Een ieder ondervindt zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vierpolders is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.