i

Waterhardheid Vlist

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Vlist. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Vlist is een kleine woonplaats met 620 inwoners. Vlist ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Vlist

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Vlist objectief meten

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Vlist**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vlist

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Vlist?

Iedereen ervaart onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vlist is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.