i

Waterhardheid Vlist

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Vlist minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Vlist is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Vlist is een erg kleine woonplaats met 620 inwonenden. Vlist ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Vlist

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Vlist waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Vlist**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Vlist

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Vlist?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vlist is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.