i

Waterhardheid Voorburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Voorburg ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Voorburg is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Voorburg is een middelgrote woonplaats met 40.130 inwoners. Voorburg maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Voorburg

Men kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Voorburg objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Voorburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Voorburg

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Voorburg?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorburg is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.