i

Waterhardheid Voorburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Voorburg. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Voorburg is een gemiddeld grote woonplaats met 40.130 inwonenden. Voorburg is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Voorburg

De waarneming van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Voorburg waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Voorburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Voorburg

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Voorburg?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in gebieden met hard water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorburg is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.