i

Waterhardheid Voorschoten

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Voorschoten. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Voorschoten is een relatief kleine woonplaats met 24.660 inwonenden. Voorschoten maakt deel uit van de gemeente Voorschoten. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Voorschoten

De indruk van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de douche voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Voorschoten waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Voorschoten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Voorschoten

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Voorschoten?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Voorschoten is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.