i

Waterhardheid Voorschoten

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Voorschoten minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Voorschoten is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Voorschoten is een relatief kleine woonplaats met 24.660 inwoners. Voorschoten hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Voorschoten.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Voorschoten

De indruk van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de douche accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Voorschoten waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Voorschoten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Voorschoten

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Voorschoten?

Praktisch iedereen ondervindt zacht leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Voorschoten is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.