i

Waterhardheid Weesp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Weesp minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Weesp is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Weesp telt 18.155 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Weesp bevindt zich in de gemeente Weesp. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Weesp

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Weesp objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Weesp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Weesp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Weesp?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Weesp is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.