i

Waterhardheid Weesp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Weesp heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Weesp is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Weesp is een redelijk kleine woonplaats met 18.155 inwoners. Weesp is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Weesp.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Weesp

De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Weesp objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Weesp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Weesp

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Weesp?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Weesp is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.