i

Waterhardheid Westerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Westerland minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Westerland is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Westerland is een zeer kleine woonplaats met 915 inwoners. Westerland ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Westerland

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Westerland waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Westerland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westerland

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Westerland?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westerland is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.