i

Waterhardheid Westerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Westerland is om en nabij de 6,00 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Westerland is een kleine woonplaats met 915 inwonenden. Westerland bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid meter

Kaart van place+Westerland+Hollands Kroon

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tiny Hoogstraten - Winkel
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Westerland

De waarneming van een vastgestelde hardheid is erg subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Westerland objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Westerland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Westerland

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Westerland?

Praktisch iedereen ondervindt onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westerland is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.