i

Waterhardheid Wijk aan Zee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Wijk aan Zee minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Wijk aan Zee is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Wijk aan Zee biedt plaats aan 2.120 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Wijk aan Zee maakt deel uit van de gemeente Beverwijk. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Wijk aan Zee

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wijk aan Zee objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Wijk aan Zee**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wijk aan Zee

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wijk aan Zee?

Een ieder beleeft onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijk aan Zee is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.