i

Waterhardheid Wijk aan Zee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Wijk aan Zee. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wijk aan Zee is een erg kleine woonplaats met 2.120 inwoners. Wijk aan Zee bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beverwijk.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Wijk aan Zee

De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Wijk aan Zee objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Wijk aan Zee**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wijk aan Zee

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wijk aan Zee?

Een ieder ondervindt kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijk aan Zee is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.