i

Waterhardheid Zandvoort

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Zandvoort is om en nabij de 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Zandvoort is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Zandvoort telt 15.630 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Zandvoort ligt in de gemeente Zandvoort. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Zandvoort

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zandvoort objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Zandvoort**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zandvoort

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Zandvoort?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zandvoort is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.