i

Waterhardheid Zandvoort

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Zandvoort heeft een waterhardheid van 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zandvoort telt 15.630 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Zandvoort bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zandvoort.

Hardheid indicator

Kaart van place+Zandvoort+Zandvoort

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Stefan - Bentveld
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zandvoort

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Zandvoort objectief meten

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Zandvoort**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zandvoort

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Zandvoort?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zandvoort is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.