1. Home
  2. Artikelen
  3. Douchen kost geld, zacht water drukt de kosten.

Douchen kost geld, zacht water drukt de kosten.

Douchen kost geld, zacht water drukt de kosten.

De meeste Nederlanders vinden zichzelf milieubewust en duurzaam. Maar liefst 93 van de door TNS Nipo ondervraagden gaf dat onlangs aan. Volgens een onderzoek uit 2011, uitgevoerd in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens, hebben we collectief niet door hoe kostbaar en verspillend douchen is. De grootste drinkwaterleverancier van Nederland zegt dat zo’n 30% van alle energie in huishoudens wordt gebruikt om water op te warmen, en dan vooral voor de dagelijkse douche. Energie die bijna direct in het riool verdwijnt. Door efficiënt om te gaan met energie kan een gemiddeld huishouden wel 200 euro op jaarbasis besparen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtekoppelingssysteem.

Zulk hergebruik zit er voorlopig niet in voor het overgrote deel van de particuliere watergebruikers. Warmtekoppelingsystemen zijn voor de meeste particulieren niet betaalbaar.

Een veel goedkopere en minstens zo goede oplossing is de installatie van een waterontharder. De energiebesparing die zacht water realiseert is vergelijkbaar met een warmtekoppelingssysteem, maar de investering is sneller terugverdiend en de bijkomende voordelen zijn groot.

Geen kalkaanslag, 100% rendement

Er zijn verschillende typen waterontharders te verkrijgen op de markt. Er is echter maar 1 type waterontharder die echt werkt: de ionenwisselaar. Magneetontharders kosten vaak maar enkele tientjes maar werken niet of nauwelijks. De werking van een ionenwisselaar berust op een procedé van uitwisseling van de kalkvormende deeltjes calcium en magnesium tegen natrium. Al decennia wordt dit principe van ontharding gebruikt in de industriële procestechniek en de horeca, sinds enkele tientallen jaren zijn ze ook beschikbaar voor de Nederlandse consument.

Door de waterontharder vlak na de watermeter te plaatsen wordt al het water in huis zacht (kalkvrij) gemaakt, zodat zich nergens meer kalkaanslag kan vormen. De boiler, de cv-ketel, de geiser, de vaatwasmachine, de wasmachine, het koffie-apparaat en de waterkoker blijven kalkvrij. Dat heeft grote voordelen: uit Amerikaans onderzoek [1] blijkt dat we bij een gemiddelde Nederlandse hardheid (8 dH [2]) 5,4% aan rendement kunnen winnen door die apparatuur kalkvrij te houden door centrale waterontharding. Bovendien gaat kalkvrije apparatuur langer mee. CV-installaties met zacht water, en dus schone elementen, zo blijkt uit hetzelfde Amerikaanse onderzoek, besparen aanzienlijk energie en blijven veel langer probleemloos werken.

Een gemiddeld 4-persoons huishouden kan daardoor per jaar 60 euro aan energiekosten besparen. Mocht u benieuwd zijn hoe we dit hebben berekend, lees dan dit artikel.

Minder poetsen, minder zeepverbruik en een zachte huid

Een goede waterontharder brengt meer voordelen met zich mee. Sanitair, kranen en douchewanden blijven kalkvrij, zonder elke week te hoeven poetsen met agressieve antikalkmiddelen. Daarnaast lossen zepen, shampoo en waspoeder in kalkvrij water veel gemakkelijker op, waardoor het gebruik ervan kan worden gehalveerd. Ten slotte ontdekken sommigen mensen dat hun eczeem of psoriasis veel rustiger wordt of zelfs verdwijnt.

Conclusie: door gebruik te maken van zacht water bespaar je met gemak enkele honderden euro's per jaar op energiekosten.

[1] Paul, D. D., Gadkari, V.V., Evers, D.P., Goshe, M.E., and Thornton, D.A. , Battelle Memorial Institute. “Final Report Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) From a Water Supply”, Prepared for Water Quality Association (February 2010), 51-151

[2] De gemiddelde waterharheid in Nederland, berekend op basis van de bij ons bekende waterhardheden.