1. Home
  2. Ervaringen
  3. Het kalkspoortje onder de kraan is verdwenen

“Het kalkspoortje onder de kraan is verdwenen”

Een droge huid, veel poetswerk en irritante kalkspoortjes onder één van de kranen. Zie hier een kleine opsomming van ergernissen die tot voor kort het humeur in huize Rustenburg deels konden bepalen. Maar sinds Dirk (58) en Marjo (54) Rustenburg uit Opperdoes in mei 2014 hun AquaCell-waterontharder lieten plaatsen, verdwenen die narigheden als sneeuw voor de zon. “Het apparaat is compact, praktisch en doet wat het moet doen”, aldus Dirk. “Wij zijn dik tevreden.”

Dirk en Marjo Rustenburg

Dirk en Marjo Rustenburg Opperdoes (Noord-Holland)

Vanwege hun leeftijd wonen Dirk en Marjo sinds 2012 in een leeftijdsbestendige woning. “Bovendien kampen we met wat gezondheidsklachten. Vandaar dat het zo prettig is dat we nu alles op de begane grond hebben; en dan vooral de slaapkamer en de badkamer. Daar hebben we veel gemak van.”

Het stel komt dus uit Opperdoes, dat niet ver van de waterzuiveringsinstallatie van Andijk ligt. Het waterbedrijf vertelde ook altijd dat het water dat ze geleverd kregen redelijk zacht genoemd mag worden. Toch besloten Dirk en Marjo de mogelijkheden van een waterontharder te onderzoeken.

Van kalkspoortje en veel schrobwerk...

“We hadden best wel wat problemen, die we konden koppelen aan de kalkhoeveelheid in ons leidingwater”, verklaart Dirk. “Dat gaat van klein en niet zo belangrijk, tot echt irritant. Zo druppelde één van de kranen in huis van tijd tot tijd en dat liet een kalkspoortje na in de wasbak. Die moesten we steeds wegpoetsen. Geen grote moeite, maar wel ergerlijk. En op de tegels in de badkamer en de kranen en de douchekop zat sowieso altijd wel een kalklaag. Ook dat zorgde ervoor dat we geregeld aan het poetsen waren.”

Vandaar dat ze toch eens naar informatie over een waterontharder gingen kijken. Zo'n apparaat zorgt er immers voor dat het kalkniveau in het leidingwater tot 0 wordt gereduceerd. Gezien hun lichamelijke gesteldheid zou het mooi zijn als ze niet meer vrijwel iedere dag de badkamer hoefden te schrobben. Enig speurwerk bracht Dirk bij de firma Aquacombi uit Joure, die de AquaCell op de Nederlandse markt brengt.

...tot schone douche én soepele huid

“Het is een heel gemakkelijk systeem”, vertelt hij over deze waterontharder van het Friese familiebedrijf, die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. “Het enige dat je van tijd tot tijd hoeft te doen, is het vervangen van de zoutblokken. Verder doet het apparaat zelf zijn werk, en dat ook nog eens stroomloos. Bovendien is het een hele compact machine.” De afmetingen van een AquaCell-waterontharder zijn te vergelijken met een kleine koelbox. Er hangt wel een prijskaartje aan: ruim 2000 euro.

En wat is het resultaat, nu de AquaCell in hun huis staat? “We hoeven inderdaad veel minder te poetsen. Het kalkspoortje onder de kraan is bijvoorbeeld niet alleen verdwenen, maar ook nooit meer teruggekomen.” Maar een ander voordeel is van veel eminenter belang: “Marjo had altijd last van een droge huid. Dat blijkt nu ook van de kalk te komen, die onder de douche op haar huid kwam. Sinds we de AquaCell aanschaften, is haar huid namelijk veel vetter en dat voelt veel fijner en zachter. Zacht water voelt dus heerlijk.”

Minder gebruik van zeepproducten

Door het zachte water in hun huis, gebruiken Dirk en Marjo veel minder zeepproducten. Dat is goed voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee. Een waterontharder is dus in dubbel opzicht een duurzame investering. “We poetsen minder en gebruiken daardoor een lagere hoeveelheid schoonmaakmiddelen, maar we gebruiken ook minder zeep en shampoo. Om dat goed te doseren, was wel even wennen, maar nu gaat het automatisch. En toch schuimt het even goed en we worden even schoon.”

“Ook in de wasmachine gaat een lagere dosering poeder. Ik denk dat het ongeveer de helft is.” De enige investering die Dirk en Marjo nu nog af en toe moeten doen, is het bestellen van zoutblokken. “Als die op zijn, dan stappen we in de auto en rijden even naar Joure om nieuwe te halen.” Thuisbezorgen is overigens ook mogelijk. “Wij zijn dik tevreden over het apparaat.”

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi