1. Home
  2. Gevolgen hard water
  3. Waarom zit er met hard water veel kalkaanslag op de douchekop, de kraan en de douchewand?

Waarom zit er met hard water veel kalkaanslag op de douchekop, de kraan en de douchewand?

Douchekop en douchewand

De omstandigheden voor het afzetten van kalkaanslag worden ideaal bij het verwarmen van water. Hoe heter het water des te minder CO2 er in het water opgelost kan zijn, waardoor de evenwichtsreactie waarbij hard water kalkaanslag ontstaat. Zoals we ook al eerder lieten zien bij de uitleg over hard water en kalkaanslag. Omdat de douchekop, de kranen en de douchewand veelvuldig in contact komen met warm water, zal daar snel kalk ontstaan. 

Dat is dus de reden dat apparatuur die in contact komt met hard water dat verwarmd wordt nog het meest te kampen heeft met de gevolgen van kalkaanslag. In koud water kan overigens ook kalk gevormd worden door hard water maar dit duurt veel langer. Kijk maar naar het drinkbakje van uw huisdieren.

Uw douchekop en douchewand komen continu in aanraking met hard, warm water en dit ziet u eigenlijk meteen terug aan de witte korsten die ontstaan op de douchekop. De douchewand lijkt ook al snel weinig transparant meer te zijn. Als er een laagje kalkgevormd is kan hierop snel een tweede laag afzetten. Er rest als snel daarna niets anders dan schrobben en poetsen om de kalksporen te verwijderen. Het best kun je hiervoor een zure oplossing gebruiken maar liefst niet té zuur. Azijn(zuur) zorgt bijvoorbeeld voor deze reactie waardoor de kalk oplost:

CaCO3 (s) + 2 CH3COOH (aq) > Ca2+(aq) + 2 CH3COO - (aq) + CO2 (g) + H2O(l)

Wanneer er zoutzuur gebruikt zou worden dan bevat de oplossing meer waterstofionen H+ waardoor de reactie sneller zou verlopen. Maar, zoals je nu waarschijnlijk al kunt bedenken is dit zuur ook voor de onderliggende oppervlaktes veel agressiever waardoor je douchekop en douchewand uiteindelijk meer last hebben van het schoonmaakwerk dan van het harde water.

AquaCell is een product van Aquacombi