1. Home
  2. Gevolgen hard water
  3. Hard water zacht maken?

Hard water zacht maken?

Zacht maken

Nu we hebben gekeken naar het ontstaan van hard water en de gevolgen hiervan in onze huishoudens wordt het tijd om eens te kijken of we wat aan dit harde water kunnen doen. Kun je hard water ook zacht maken? En zo ja, hoe? Laten we nog eens de evenwichtsreactie erbij pakken waar hard water uiteindelijk zorgt voor de vorming van kalkaanslag:

>CaCO3 (s) + CO2 (aq) + H2O ⇋ Ca2 + (aq) + 2HCO3 - (aq)

CaCO3 is calciumcarbonaat ofwel kalkaanslag. Als we dus iets letterlijk uit deze vergelijking zouden kunnen halen, dan kan hard water zacht worden gemaakt omdat de reactie stopt. En dat kan dus met een kationwisselaar met een werking zoals de AquaCell. Kationen zijn positief geladen deeltjes in het water zoals calcium en magnesium. Die hebben beide een elektronen tekort waardoor hun totale lading 2+ wordt. Elektronen hebben namelijk een negatieve lading.

AquaCell maakt hard water zacht

Een AquaCell heeft twee cellen die gevuld zijn met allemaal kleine harsbolletjes. Aan deze bolletjes zitten allemaal natrium (Na+) vastgeplakt. Zodra hier hard water langs laat stromen dan laten de natriumdeeltjes los en worden ze vervangen door calcium en magnesium. Zo wissel je dus de positief geladen deeltjes voor elkaar uit waardoor er geen calciumcarbonaat meer gevormd kan worden en je dus effectief hard water zacht maakt. Dit proces in een kationwisselaar (die ook wel ionenwisselaar wordt genoemd) is zeer effectief en kan in feite onbeperkt doorgaan omdat het proces omkeerbaar is. Met een zoute oplossing van NaCl (keukenzout) spoel je de cellen namelijk weer 'schoon' zodat ze opnieuw te gebruiken zijn.

AquaCell is een product van Aquacombi