1. Home
  2. Werking waterontharder

Hoe werkt de AquaCell waterontharder?

De AquaCell waterontharder heeft een unieke werking op basis van twee cellen. Eigenlijk heeft u met een AquaCell twee waterontharders in één!

Tijdens het schoonspoelen van de ene cel blijft de andere gewoon ontharden. Daardoor heeft u 24 uur per dag, zonder onderbreking, 100% kalkvrij water.

AquaCell werking

Zo ziet het onthardingsproces eruit

  1. Hard, kalkrijk water komt uw huis binnen. Het passeert de watermeter en gaat dan direct naar uw AquaCell.
  2. In uw AquaCell gaat het water door de twee cellen van beneden naar boven. De ultrafijne harsbolletjes in de cellen nemen alle kalkdeeltjes uit het water op. Het 100% kalkvrije water verlaat de AquaCell en stroomt uw woning binnen.
  3. Door een slim meetsysteem weet uw AquaCell precies wanneer de capaciteit van een cel is bereikt. Alle harsbolletjes in de cel zijn dan verzadigd met kalk.
  4. Op dat moment is het tijd de betreffende cel schoon te spoelen. Dat gebeurt volledig automatisch. Uw AquaCell gebruikt hiervoor zout water, dat de kalkdeeltjes van de harsbolletjes afspoelt.
  5. Na het schoonspoelen (regenereren) verdwijnen de kalkdeeltjes samen met het zout door de afvoer. De cel wordt nagespoeld met schoon water en is weer klaar voor gebruik.
  6. Tijdens het schoonspoelen van de ene cel gaat de andere gewoon door met het ontharden van water dat de AquaCell instroomt. Heeft ook de tweede cel zijn capaciteit bereikt, dan maakt ook hier een spoeling met zout water de harsbolletjes weer kalkvrij. In de tussentijd is de andere cel weer aan het werk om het binnenkomende water te ontharden.

Ontdek de unieke kenmerken van de AquaCell

Veelgestelde vragen
over de werking

Zorgt het zout in de waterontharder voor de ontharding van water?

Nee. Het zout voor waterontharder zorgt niet voor de ontharding van het water. De kunsthars in de cellen doet het werk. Het onthardingszout wordt slechts gebruikt om de hars te regenereren, schoon te spoelen als het ware.

Lees meer

Wat is een ionenwisselaar precies?

Ionenwisselaar is een verzamelnaam. De naam zegt het al: je wisselt ionen met elkaar. AquaCell is een kationwisselaar om helemaal precies te zijn. Kationen zijn positief geladen deeltjes zoals calcium en magnesium waar we in het hoofdstuk waterhardheid over hebben verteld. Die positieve lading is van belang voor het wisselen. AquaCell wisselt de dubbelwaardig positief geladen calciumdeeltjes (Ca2+) en magnesiumdeeltjes (Mg2+) voor de enkelvoudig positief natiumdeeltjes (Na+) en verwijdert zo alle kalkvormende deeltjes uit het water. 

Lees meer

Is het blokzout in de AquaCell zuiver zout?

Uiteraard, zoutblokken die in de AquaCell worden gebruikt voor de regeneratie van de harscellen zijn gemaakt van zuiver zout, geschikt voor menselijke consumptie. Ze bevatten dan ook geen toegevoegde chemicaliën. Dat kan omdat de blokken vacuüm geperst zijn en omdat het ontwerp van de AquaCell zelf hier op berekend is. Er is een ruimte aan de voorkant die toegankelijk wordt wanneer u het transparante deksel optilt. Een plateau waarop de blokken geplaatst worden zodat ze langzaam kunnen oplossen wanneer er zout nodig is.

Lees meer

Is regeneratiezout schadelijk voor het milieu?

Nee, regeneratiezout is niet schadelijk voor het milieu op zichzelf. Zout is immers gewoon een natuurproduct dat ook wordt gewonnen uit de bodem. Het is dus geen schadelijke stof die het milieu wordt ingespoeld na de regeneraties. Via de riolering komt het terecht bij de waterzuivering die het zout vervolgens weer uit het water haalt. Ideaal zou het zijn om het vervolgens weer te gaan gebruiken als onthardingszout voor de AquaCell maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.

Lees meer

Wat is het spoelwater verbruik van de AquaCell waterontharder?

De werking van de AquaCell waterontharder is zo ingeregeld dat deze zich volledig automatisch instelt op uw waterverbruik en de harscellen dus alleen spoelt als het strikt noodzakelijk is. Bij dit proces wordt ook rekening gehouden met de waterhardheid op uw adres. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt bovenop het normale gebruik 5,6 m3 water per jaar extra voor het regenereren van de AquaCell, dit is zo'n 3% extra. 

Lees meer

Waar is het harsbed van de AquaCell waterontharder van gemaakt?

Het harsbed van de AquaCell is gemaakt van zeer zeer fijne en monodisperse hars. Monodispers betekent dat alle deeltjes van gelijke vorm en formaat zijn en dat heeft grote voordelen. Zo gaat deze hars heel efficient om met regeneratiezout en spoelwater, terwijl de doorstroom optimaal is en het water gegarandeerd 100% kalkvrij. 

Lees meer

Hoeveel zout verbruikt de AquaCell waterontharder?

Wilt u weten hoeveel zout de AquaCell waterontharder verbruikt? Wij berekenen dit voor u op basis van de waterhardheid en uw waterverbruik

Lees meer

Heeft een AquaCell waterontharder invloed op de waterdruk?

Ja, elke verlenging of extra weerstand in uw waterleiding zal zorgen voor een vermindering van de waterdruk, ook wel drukverlies of drukval genoemd. De AquaCell waterontharder is echter speciaal ontworpen om dit drukverlies te minimaliseren.

Lees meer

Het venturi-effect: wat is het en hoe werkt het?

De AquaCell regelt het onthardings- en spoelproces volledig zonder stroom en elektronica, en maakt daarbij gebruik van het venturi-effect.  

Lees meer

Waarom een AquaCell waterontharder, wat maakt AquaCell uniek?

De AquaCell heeft een aantal unieke eigenschappen die geen enkel andere waterontharder heeft, en dit is de top-3:

Lees meer

Wat is een waterzuiveringsinstallatie?

Een waterzuiveringsinstallatie zuivert - zoals de naam al zegt - water totdat het zuiver genoeg is voor menselijke consumptie. In Nederland zijn er hoofdzakelijk drie soorten water die we zuiveren: duinwater, grondwater en oppervlaktewater.

Lees meer

Resthardheid instellen? Of 0 dH bij een AquaCell waterontharder?

De werking van een ionenwisselaar in het algemeen en dus ook de werking van de AquaCell specifiek is zo, dat je geen resthardheid kunt instellen. Het water is hard of het water is zacht. Het is 0 of het is 1. Alleen de kwaliteit van de hars heeft nog invloed op een eventuele resthardheid van het water uit een ionenwisselaar. Zo zal een grove hars met een hele ongelijke (ofwel een heterogene samenstelling) op termijn kalkdeeltjes doorlaten zodat het water niet volledig zacht meer is. Dit noemen we mechanisch lekken.

Lees meer

Heeft de AquaCell waterontharder ingebouwde filters?

De werking van de AquaCell kan beschouwd worden als een filter maar is het niet. AquaCell is immers een ionenwisselaar. Die filtert wel degelijk de deeltjes calcium en magnesium uit het water, maar we noemen het geen filter zoals we bijvoorbeeld een koolstoffilter wel een filter noemen. Dergelijke filters heeft de AquaCell niet. 

Lees meer

Hoeveel liter zacht water stroomt er per uur door de AquaCell?

Klein maar fijn en toch erg groot. Het zou een beetje een rare slogan zijn maar wel degelijk van toepassing op de AquaCell waterontharder. AquaCell is immers erg compact vormgegeven zodat er zelfs in een meterkast kan worden geïnstalleerd. Maar toch is de totale doorstroom erg groot om te kunnen voldoen aan de piekvraag van de AquaCell eigenaren wanneer er bijvoorbeeld een wasmachine en een douche tegelijkertijd hun werk moeten doen.

Lees meer

Hoelang duurt het spoelen ofwel het regenereren van de AquaCell?

De duur van een spoeling (regeneratie) van een AquaCell is afhankelijk van de (voor)druk in de waterleidingen. Door de bank genomen duurt dit 15 minuten maar het kan zo snel gaan als 11 minuten bij een hoge voordruk en zo langzaam als 20 bij een vrij minieme voordruk in de waterleidingen.

Lees meer

Is de AquaCell een mechanische of elektrische waterontharder?

De AquaCell is een mechanische waterontharder zonder stroom: hij onthardt het water op basis van waterdruk.  

Lees meer

Is de AquaCell waterontharder volume, of tijdsgestuurd?

AquaCell is een volumegestuurde waterontharder. Tegenwoordig zijn er bijna geen waterontharders meer die tijdsgestuurd zijn. Tijdsgestuurd betekent dat ze spoelen afhankelijk van de verstreken tijd. Ze letten dus niet op de verzadiging van de harscel. Of deze nu vol zit met kalk of juist niet maakt ze niet uit. Met dergelijke systemen wordt er of teveel zout verbruikt door teveel te spoelen of er wordt hard water doorgegeven omdat ze juist te laat spoelen.

Lees meer

Is de AquaCell er in verschillende types?

Van de AquaCell is er maar een enkel type. Deze is geschikt voor enkelpersoonshuishoudens maar doet ook prima zijn werk wanneer er bijvoorbeeld acht mensen op een enkel adres zouden wonen. Dit komt door de werking van de AquaCell die duplex parallel is. Twee cellen worden hier op een optimale manier ingezet. Om ervoor te zorgen dat er altijd zacht water is ten eerste. Maar ook voor een dubbele doorstroom van water over beide cellen tegelijkertijd. Dat laatste maakt een zeer hoge doorstroming mogelijk van wel 3000 liter per uur.

Lees meer

Hoeveel geluid maakt een AquaCell waterontharder eigenlijk?

De AquaCell produceert ongeveer net zoveel geluid als een koelkast, namelijk 41 dB. 

Lees meer

Is het water uit de AquaCell gedemineraliseerd water?

Het 100% kalkvrije water uit de AquaCell is niet gedemineraliseerd. Maar wat is dat eigenlijk precies, gedemineraliseerd water?

Lees meer

Waar blijft het zout en de kalk na het schoonspoelen van de AquaCell?

Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering.

Lees meer

Wat is de geschiedenis van de ionenwisselaar?

De oorsprong van de ionenwisselaar ligt al in de zeventiende eeuw, maar pas de laatste decennia is de ionenwisselaar in Nederland echt beschikbaar geworden voor particuliere huishoudens. We geven hieronder een overzicht van de geschiedenis van de ionenwisselaar. 

Lees meer

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt meestal volgens een zogenaamd procédé van ‘ionenwisseling’, daarom wordt het ook wel een ionenwisselaar genoemd of -om heel precies te zijn- een kationwisselaar als het gaat over het verwijderen van de positief geladen deeltjes calcium en magnesium. Bij deze wisseling worden deze ‘harde’ deeltjes namelijk vervangen door natrium. In dit artikel leggen we niet alleen uit hoe dit type waterontharder werkt maar kijken we ook naar de werking van andere methodes van waterontharding. Tot slot vatten we ook nog een aantal onderwerpen voor u samen.

Lees meer

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi