1. Home
  2. Kalkaanslag
  3. Wat is calcium precies?

Wat is calcium precies?

Wat is calcium

Wat is calcium precies, waar hebben we het voor nodig en is drinkwater een bron van calcium? Op deze pagina zetten we de antwoorden op een rij. 

Calcium is een essentieel mineraal dat in grote hoeveelheden in water kan voorkomen. Het is een scheikundig element en wordt weergegeven met het symbool Ca en het atoomnummer 20. Calcium behoort tot de alkalimetalen en is een zilverwit aardalkalimetaal. In de natuur komt calcium voornamelijk voor in de vorm van calciumcarbonaat, zoals in kalksteen, krijt en schelpen. 

Calcium voor het menselijk lichaam 

In het menselijk lichaam speelt calcium een essentiële rol: het is dus belangrijk dat we deze stof in voldoende mate binnenkrijgen. Ongeveer 99% van het calcium in ons lichaam wordt opgeslagen in onze botten en tanden, waar het de basis vormt voor ontwikkeling en groei.  

Naast het belang voor botten en tanden is calcium ook betrokken bij vele andere lichaamsfuncties en -processen. Het is essentieel voor de normale werking van spieren, zenuwen en bloedvaten. Calcium reguleert de contractie en ontspanning van spieren, inclusief het hart. Het speelt ook een rol bij bloedstolling, het vrijkomen van hormonen en het overbrengen van zenuwsignalen. 

Calciumbronnen 

Een normaal, gezond voedingspatroon zorgt voor voldoende opname van calcium. Bronnen van calcium zijn zuivelproducten zoals melk en yoghurt, groentes, noten en peulvruchten.  

Calcium in water 

Water is nadrukkelijk geen bron voor de opname van calcium. In de zogenaamde NEVO-code uit 1985 is vastgelegd dat slechts 3,3% [1] van de benodigde hoeveelheid calcium wordt geleverd door drinkwater. Lees meer over het drinken van zacht water in relatie tot uw gezondheid. [Link naar betreffende pagina].  

[1] Leidingwater (Nevo code 1885) levert gemiddeld 3,3% van de calcium en 1,1% van de magnesium in Nederland. Leidingwater is dus verwaarloosbaar als bron van calcium en magnesium. 

AquaCell is een product van Aquacombi